+46(0)300-600 89 BOKA@GOTTSKARHOTELL.SE

Nidingen – magisk plats för konferensaktivitet eller semesterutflykt

Med en alldeles lagom lång båtresa på 20-30 minuter tar vårt systerföretag Destination Gottskär-Nidingen er till Nidingen. Ni kommer till en helt annan värld endast åtta sjömil (15 km) från Gottskär. Nidingen är en morän som bildades under den senaste istiden och blev 1624 en fyrplats anlagd av Danmark. Det blev Sveriges första fyrplats 1645 då Halland blev svenskt vid freden i Brömsebro.

Nidingen fick under åren ett flertal hus bl a till bostäder för fyrpersonalen. Idag används fyra av husen till logi för konferens- och privatgäster.

Nidingen är öppen 1 juni – 31 augusti

När ni har konferens hos oss är en utflykt till Nidingen en av våra mest spännande AKTIVITETER. Ni kan till och med lägga delar av ert möte på Nidingen så blir det en trevlig kombination av miljöer på er konferens eller kick-off.
Ni åker bekvämt och säkert i en stor RIB, Rigid Inflatable Boat, som tar upp till 12 passagerare per tur. Vi har både varma overaller och flytvästar som ni får låna.

Om ni bor på vårt hotell under semestern eller har er bröllopsfest i vår restaurang är en utflykt till Nidingen en av de mer minnesvärda upplevelserna ni hittar på västkusten.

Båtutflykter i inre skärgården är igång från 1 maj till mitten av september.

Har ni konferens hos oss så kan ni boka aktiviteten via oss.

Vill ni boka hela konferenser, gruppresor och båtturer till Nidingen så kontaktar ni
DESTINATION GOTTSKÄR-NIDINGEN

Fakta om två unika fyrplatser

Här nedan avslöjar vi lite mer om de två fyrar / öar som vi så gärna tar er till med vår RIB-båt. (Rigid Inflatable Boat) . Fler vackra bilder ser ni i BILDER / GALLERY

Nidingen

Nidingen skapades av den senaste istiden för ca 12000 år sedan och är en ca 4 km lång drumlin. 3 km av ”revet” ligger dolt under havsytan, medan 1 km sticker upp ovanför och bildar själva ön idag.
De förrädiska reven som sticker ut åt öster och väster från ön tros ha orsakat ca 600 sjöolyckor genom åren från 1600-talet och framåt. Danskarna började med en dubbelfyr på Ön 1624 och det bli då världens första dubbelfyr. När den nya fyren som byggdes 1945 kom till med sin blink-karaktär kunde man släcka de två gamla stentornen från 1834.
Under åren har det byggts bostadshus och förrådshus mm till fyrvakter-familjerna som efter flera renoveringar nu är har bl a logi och möteslokaler.

Nidingen är ett unikt besöksmål och en del av vårt nationalarv. Här får du bland annat uppleva:

  • Oräkneliga stenar av alla dess storlekar och färger
  • Unika gamla fyrtorn
  • Kristallklart badvatten
  • ”Öar” som bildas av vågor och strömmar ena dagen men försvinner nästa dag…..
  • Ett rikt fågelliv, (Sveriges tredje största fågelstation)
  • Sälar en stor del av sommaren
  • Tumlare (valfisk) på båtturen mellan Gottskär och Ön
  • Sveriges soligaste plats de senaste 10 uppmätta somrarna.

Flygbild från sydväst där husen syns.

Flygbild över Nidingen. Fotograf: Patrik Leonardsson

Lilleland

Fyren Lilleland, majestätisk står hon där på det förrädiska Lillelands-revet som orsakat mängder av förlisningar genom åren tills fyren blev klar 1946. Lillelandsrevet sticker ut från den östra spetsen på Nidingen och 1 km långt.

Revet och fyren har fått sina namn efter det lilla skäret Lilleland som egentligen inte finns. Hur kommer det sig?
Jo: De översta 1000 kubikmetrarna av de runda stenarna på revet sätts i rörelse när vågor och strömmar samarbetar på rätt sätt. Istället för att ligga kvar utspridda på en stor yta under vattnet läggs de på hög och bildar ett litet skär ovan vattenytan. Detta skär kan vara allt från någon meter till det största vi dokumenterat som var 55 meter långt och ca 8 meter på bredden, samt 1 meter högt. På vår utflykt till Lilleland med vår RIB kommer vi att köra försiktigt alldeles intill revkanten så att ni får se alla stenar och den branta stenväggen som går ner till 40 meters djup norr om fyren.

En solig dag där man ser en liten ö som bildats och vackra moln ovan Nidingen.

Lilleland med Nidingen i bakgrunden. Ett litet skär syns strax hitom fyren.

flygbild på RIB båten och stenrevel Lilleland

En ovanlig form på Lillelandsskäret. Närmare kan vi inte gå med båten denna dag.

Fyren nymålad i svart och vitt

Lillelandsfyren efter restaureringen

Nidingen sett uppifrån

Möte, resa och logi till nidingen

För konferenser och privatresor till Nidingen kan ni från och med säsongen 2020 kontakta vårt systerföretag som numera har hand om båten och login på ön - DESTINATION GOTTSKÄR-NIDINGEN

LOGOTYPE DESTINATION GOTTSKÄR-NIDINGEN

Kontakt

Landstormsvägen 31
439 93 Onsala
Telefon: 0300-60089

Kontakt

Landstormsvägen 31
439 93 Onsala
Telefon: 0300-60089